O odredu
Rakovica je naseljeno mjesto u sastavu općine Ilidža, a smještena je na magistralnom putu Sarajevo-Kiseljak.
Vjeruje se da je mjesto dobilo naziv po istoimenoj rijeci, a ona po rakovima, koji su živjeli u njoj. Područje mjesne zajednice Rakovica, pored istoimenog obuhvata i sljedeća naselja: Ša(h)min gaj, Stanjevac, Kobiljača, Rudnik, (Đugumija) Vela, Gornja Rakovica, (Skenderpašino) Kakrinje, Zenik, Božići i Buhotinu.
U tom, relativno malom mjestu 12. juna 2014. godine formalno se osnovao Odred izviđača “Rakovica 9”.
Naziv je nastao od mjesta gdje je ovaj odred osnovan, a broj ‘9’ zato što se odred vezao za ‘Devetu osnovnu školu’, kao i za ‘Planinarsko društvo’ koje je egzistiralo 2009 godine.
Ideja nastanka odreda bazira se na vraćanju izviđaštva u Rakovici, gdje je nekada postojao odred pod nazivom “Gliša Janković”. Međutim, kako nije bilo određene dokumentacije, to nije bilo moguće, pa se osmislio novi naziv za odred.  Razmišljajući kako i na koji način doprinijeti društvenoj zajednici, ali i svojoj djeci koja žive tu oformio se Odred izviđača “Rakovica 9”.
Sve je počelo vrlo skromno, sa par članova koji su činili stubove odreda. Međutim, kako su mjeseci prolazili jako brzo se ideja izviđača proširila u Rakovici, pa čak i izvan nje. Danas mnogi članovi koji čine Odred izviđača ‘Rakovica 9’ uopšte nisu iz Rakovice, nego i iz drugih mjesta.